НУ «Чернігівська політехніка»

Круглий стіл на тему “Домашнє насильство в умовах війни: як отримати захист”

29 листопада 2022 р. у рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «16 днів проти насильства» Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, ГО «Спілка жінок Чернігівщини» провели круглий стіл на тему “Домашнє насильство в умовах війни: як отримати захист”, до якого долучилась доцент кафедри, д.ю.н., доцент Апанасенко К.І.
На заході обговорювався актуальний стан надання допомоги сім’ям, які постраждали від домашнього насильства, окремі проблеми в цій сфері, викликані військовим станом. Виступали на круглому столі представники правоохоронних органів, соціальних служб області, науковці. Своїми виступами доповідачі охопили різні аспекти порушеної проблематики: соціальні, психологічні, організаційні, юридичні (зокрема, проблемні питання застосування адміністративних стягнень за відповідні правопорушення). Як повідомив представник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, за 10 місяців 2022 року до органів поліції було подано понад 1200 заяв зі скаргами на домашнє насильство.
Загалом в області функціонує 26 мобільних бригад психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, у т.ч. 3 мобільні бригади в Чернігові. Понад 170 осіб у цьому році отримали в них консультації.
Представники органів влади охарактеризували перспективи організаційних змін у системі органів та організацій, які борються з домашнім насильством та його наслідками. Вони очікуються на початку 2023 року, незважаючи на воєнний час.