НУ «Чернігівська політехніка»

Участь у вебінарі на тему «Електронні докази в цивільному процесі. Судова практика»

Отримання знань від практиків – важлива складова навчального процесу здобувачів вищої освіти. Тож за ініціативи доцентки кафедри публічного та приватного права НУ “Чернігівська політехніка” д.ю.н. К.І. Апанасенко студенти-магістри денної і заочної форм навчання ОПП “Адміністративна та цивільна юстиція” Артеменко О., Колос М., Лавріненко Д., Бондарчук Т. взяли участь у вебінарі на тему «Електронні докази в цивільному процесі. Судова практика». Захід було організовано Національною асоціацією адвокатів України 14 травня 2024 р.
Під час вебінару висвітлено питання належності й допустимості різних видів електронних доказів: електронних листів, дописів у соціальних мережах, скріншотів. Доповідь Богданевич Тетяни за темою, побудована на практиці Верховного Суду останніх років, засвідчила ускладнення доведення допустимості електронних доказів у цивільному процесі з огляду на необхідність дотримання чинних норм законодавства про електронні документи та електронний документообіг. Також було наведено приклади правового регулювання доказування за допомогою електронних доказів у країнах ЄС і Канади.
Загальний висновок доповідачки вартий підтримки: практика вимагає змістовної регламентації вимог до електронних доказів та їхнього оформлення в процесуальному законодавстві.